Wat zijn de voor en nadelen van een rieten dak?
Misschien loop je net als ons wel eens langs woningen met een rieten dak en denk je erover na hoe zo mooi dak op jou woning zou staan.
Een rieten dak ziet er vaak sprookjesachtig en chic uit. Maar toch kan je ook twijfels hebben over een rieten dak vanwege de kosten, de brandveiligheid en de kosten voor onderhoud die erbij komen kijken. Deze zorgen kan je na het lezen van dit blog tot het verleden laten horen.
Een andere vraag die u kan hebben is wat zijn de voordelen van een rieten dak en waar moet ik op letten tijdens en na het leggen. In dit blog beschrijven wij tips waar je op met letten en wat je kan verwachten.
Momenteel hebben we het in Nederland veel over het klimaat en milieubewust bezig zijn. Hoe zit dat met een mooi rieten dak. Een rieten dak valt onder een verantwoord milieu bewuste keuze vanwege de isolerende werking en het is goed te hergebruiken voor andere doeleinden als het dak versleten is.
Welke materialen gebruiken we om een mooi rieten dak te realiseren.
Rieten daken zijn de enige daken waarvan de dikte 25 tot 35 cm dik kan zijn. Rieten dakbedekking geeft uw woning een mooie bijzondere uitstraling. Riet is een duurzame keuze en kan tot wel langer dan 25 jaar meegaan. Mits de omstandigheden van uw rieten dak goed zijn en deze goed onderhouden wordt. Het verschil in rieten daken zit hem in de kap. Er zijn 2 constructies mogelijk: het gesloten dak en het open dak. Bij een open dak constructie wordt het riet laag voor laag op een latten raamwerk aangebracht. Deze techniek wordt al eeuwenlang gebruikt, maar heeft concurrentie van het schroefdak.
Als je voor een schroefdak kiest wordt het riet op de dakplaten bevestigt. Hierbij kan je denken aan multiplex, isolatieplaat of underlayment. Is een schroefdak een betere optie bij uw dak dan is dit ook nog eens brandveiliger dan een openkap constructie. Dit komt doordat er weinig tot geen zuurstof tussen de dakplaat en het riet zit. Bij een openkap constructie kan er van alle kanten zuurstof bij en dan staat uw dak sneller in brand en is dan ook nauwelijks tot niet te doven. Bij een schroefdak kan dat soms nog wel dat de speciale rieten dak ploeg van de brandweer een soort brandgang op uw dak maakt waardoor er een deel van uw dak behouden zou kunnen blijven. Bij een schroefdak heb je binnen ook geen stof dit wordt tegen gehouden door de dakplaat. Deze constructie maakt zo sinds 1995 zijn opmars. Er is dus minder informatie bekend hoelang schroefdaken meegaan ten opzichte van de openkap constructie.
Toch heeft de traditionele openkap constructie ook zijn voordelen. Het is een lichtere constructie dan met dakplaten eronder, heeft een goede ventilatie en vochtafvoer. Overleg altijd met de architect en rietdekker welke constructie bij uw kap van de woning past.
De voordelen van een rieten dak.
Heeft een rieten dak voordelen? Jazeker. Zo is riet een duurzaam en natuurlijk materiaal met een bijzonder karakter. Riet is hol van binnen en heeft hierdoor een isolerende werking. Ook reflecteert het de warmte. Hierdoor is het in de winter warmer en in de zomer koeler in uw woning. Rieten daken zijn daarom ook zeer geliefd bij energiezuinige woningen. Zoals al eerder beschreven gaat een rieten dak onder de juiste condities jaren lang mee. Is dan toch het rieten dak aan vervanging toe dan wordt het oude riet hergebruikt als brandstof in energiecentrales of als meststof. Zo bent u dus ook gegarandeerd groen bezig als u een rieten dak heeft en vervangt.
Welk onderhoud en verzorging is belangrijk voor het rieten dak.
De verzorging van het rieten dak is belangrijk. Zoals in ons vorige blog rieten dak onderhoud wat kan ik zelf hieraan doen staan al een aantal aandachtspunten wat u zelf kan doen of wat u de rietdekker kan laten doen. Ook is het belangrijk dat algen en mossen behandeld worden. Heeft u een nieuw rieten dak dan is het belangrijk om naar 1,5 a 2 jaar jaarlijks uw dak tegen algen en mossen te laten sprayen. Algen en mossen sluiten het rieten dak af van licht en lucht. Na een regenbui blijft het rieten dak langer nat en het riet kan slecht tegen vocht daardoor zal er een laag van uw riet wegrotten. Mochten er toch algen en mossen of schimmels in uw dak zitten kunnen we dit weg scheren. Waarbij we altijd zo min mogelijk van de slijtlaag willen verwijderen omdat dit ten kosten van de levensduur van het rieten dak gaat. Als het dak geschoren is en eventueel slechte plekken opgestopt zijn kloppen we het dak vlak zodat uw dat er weer uitziet als een pareltje. En natuurlijk ook niet onbelangrijk dat een goed onderhouden rieten dak dus een langere levensduur heeft. Hieronder beschrijven we wat nog meer van waarde is voor de levensduur van uw rieten dak.
Wat is de levensduur van uw rieten dak
De levensduur van het rieten dak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de juiste hellingshoek van uw dak vanaf 30 graden of meer, de staat van het riet, de omgeving rondom het rieten dak en het onderhoud. Een hoge levensduur heeft te maken met drie factoren: de architect, de rietdekker, de eigenaar. Als de dakconstructie op de juiste wijze gebouwd is en het rieten dak op de juiste wijze gelegd is en het dak goed onderhouden wordt kan een dak minimaal 25 jaar meegaan. Toch is een langere levensduur geen uitzondering!! Er zijn geen garanties voor een lange levensduur aangezien het toch een natuurproduct is.
Verzekeringen voor een rieten dak duur?
Een veel gestelde vraag is, wat kost nou een verzekering voor een rieten dak? Want veelal wordt er gespeculeerd en aangenomen dat een woning met een mooi rieten dak duur in de verzekering is. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Als je huis een rieten dak heeft op een schroefdak constructie dan krijgt u korting bij de verzekeraar. Het brandgevaar is veel minder dan bij een openkap constructie. Ook kan er door de verzekeraar een korting worden gegeven als het rieten dak brandvertragend geïmpregneerd is of dat er een sprinklerinstallatie in is aangelegd. Ook als het dak op een openkap constructie heeft zijn er kortingen te krijgen. Het is dan wel van belang dat er van binnenuit niet tegen het riet wordt gekeken en de binnenkant bijvoorbeeld is afgewerkt met gips dit is brandwerend. Informeer dus altijd bij uw verzekering en overleg met de architect en de rietdekker naar de mogelijkheden die passend zijn voor uw dak.
Reactie plaatsen
Reacties